2022. november 26., szombat

Induljunk a kályhától

Házunk központi része a hatalmas cserépkályha. Télen a tűz ropogásán túl elvarázsol azzal, hogy "teszi a dolgát", és két, jelenleg használt, hatalmas helyiségünket befűti.

9 éve költöztünk be, 9 tél óta használjuk a kályhát töretlenül, és egyre ügyesebben. 
Azonban az még csak idén jutott el hozzánk, a tudatunkig, hogy maximum 5 évente takarítani kell.

A cuki kis kerek "gombok" a kályha alján a takarítónyílásokat fedik. Újabb döbbenet, hogy elég volt a mesternek egy kis vizet rápermetezni, és az agyag, amivel "tapasztják a kályhát, "engedett".



Rengeteg hamut távolított így el Mesterünk.


1-1 vödörnyit mindkét nyílásból.

A tiszta bal oldal.


Majd a Mester a kályha tetejét is megbontotta, hogy jobban lássa a járatok tisztaságát. Nem volt könnyű. Kályhánk fölött kb. 20-25 cm hely van a falrészig, ami fölötte fut. A kályha tetejét 15x15 cm-es kék csempék borítják, alattuk levélcserepek voltak-vannak. Ezek cserélve lettek.


A kémény felé nem igazán tűnt átjárhatónak a járat. Párom a kémény tisztítónyílásán kémlelte - volna - az eget...Nálunk elég bonyolult ennek a tisztítónyílásnak a helyzete is, konkrétan " be van építve" a konyhabútorral. Pátom felment a padlásra is -beigazolódott Mesterünk sejtése: a kéményben van egy kis lépcsőzetes eltolás.
Persze végül kiderült, nem ettől "bujkált az ég" - a kémény alsó részén, konkrétan a kályha mellett, a kályha teteje és a tisztítónyílás között egy masszív kátrányos eltömődés volt. (No, ha az valahogy lángra kap... azt mondják, ezer fokon ég. Lángolt volna az egész kémény... és inkább ne gondoljuk tovább.)


Párom éppen elérte kézzel lentről az eltömődést. A Mester nyugodtan-kedvesen figyelmeztetett minket, hogy jó, persze, csinálja, most van itt ő is, de néhány darab potyogása után a kátrányos cucc, ha megindul - és meg fog -, lezuttyan a por, ami még nem tömörödött, és beborít mindent a helyiségben. Jó adag már megkövült kátrány kiszedése és kéménytisztító seprű (az az igazi 😄) masszív használata után...nos...

...igaza lett.


Szóval... kellett egy "kis" takarítás utána, de a kályhánk azóta még jobban dolgozik és melegít.

Az pedig, hogy a közel 4-5 óra munka alatt (na jó, én csak néztem), irtó jót beszélgettünk hárman - íjászatról, néprajzról, Erdélyről..., külön ajándék. 💖😍

Újra és újra döbbenek, döbbenünk, mekkora szerencsénk van ezzel a házzal. (...és valahogy én "varázsoltam".)







































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése